Проект Виноградівщини взяв участь у щорічній конференції

13.10.2015 15:22

 

 

8  жовтня 2015 року у науково-технологічному парку м. Люблін, Польща відбулася щорічна конференція Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013, основною метою якої є презентувати результати, отримані в процесі реалізації численних транскордонних проектів та представити фінансові перспективи нової програми до 2020 року.

В роботі конференції взяли участь представники Міністерства інфраструктури та розвитку Польщі, Спільного Технічного Секретаріату Програми та реалізованих проектів Польщі, Білорусі та України.

Більше 200 учасників взяли участь у даному заході, включаючи представників біля 120 транскордонних проектів.

Програма  2007-2013 налічує 117 законтрактованих проектів на загальну суму біля 172 млн. євро, з яких 99 %  коштів вже перераховано отримувачам.

В межах конференції проведено фотовиставку робіт конкурсу, що проводився Секретаріатом Програми у 2015 році.

Фотоконкурс проведено з метою промоції території підтримки Програми, представлення її унікальності, звичаїв, культурного та ландшафтного багатства. 

Велике число проектів представили свої оригінальні фото бренди процесу імплементації, а творчі ідеї авторів передавали неповторність краєвидів.

На конференції представлено успішні практики впровадження проектів у форматі  інформаційних брошур. В рамках Програми в період до 2013 року виготовлено 10  регіональних довідників по проектах, які описують залучення окремих регіонів до реалізації проектів транскордонного співробітництва. У кожній брошурі можна ознайомитися з висловлюваннями осіб, які представляють окремі регіони, з характеристикою проектів, що впроваджуються на даній території, презентаціями типових проектів та з основною інформацією про всі проекти, що пов'язані з даним регіоном.

У роботі конференції прийняли участь представники команди проекту  «Інституційна співпраця між Виноградівським районом та Саноцьким повітом по розвитку системи надання паліативної допомоги», що фінансується за кошти Європейського Союзу в рамках Програми Польща-Білорусь - Україна 2007-2013 та втілюється КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини».

«Ми плануємо розробляти нові проекти, які сприятимуть розвитку Виноградівщини, адже деякі напрацювання вже маємо» - висловила сподівання представник проекту Тетяна Василькун.

В рамках щорічної  конференції окреслено фінансові перспективи Програми Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 в контексті мікро та великих інфраструктурних проектів, основний документ з індикативним  бюджетом якої буде затверджено до кінця поточного року.

«Пріоритети нової Програми дещо  відрізняються від попередньої, але перспективи значно ширші», зазначає представник Проекту Тетяна Савко. «Тим більше, що  Програмою розширено ще й фінансові межі для учасників майбутніх конкурсних наборів», додала її колега Віталія Вакарова. Проект програмного документу, з яким ознайомлено громадськість у червні 2015 року в м. Львів, дозволяє передбачити інноваційні підходи у підготовці проектів.

Концепція конференції, ідеї, які були сформовані в ході її проведення, сприятимуть трансформації досягнень Програми в довгострокові та стійкі позитивні ефекти.

Довідково:

У кінці 2012 року у Виноградові стартував міжнародний проект по транскордонній співпраці в сфері інституційного розвитку відносин між Виноградівським районом Закарпатської області та Саноцьким повітом Підкарпатського воєводства (Польща). Йдуть до завершення розпочаті у 2013 році роботи по реконструкції будівлі колишнього військового штабу під споруду хоспісу.Реконструкція проводиться в рамках реалізації проекту «Інституційна співпраця між Виноградівським районом та Саноцьким повітом по розвитку системи надання паліативної допомоги». Вартість проекту,  що фінансується за кошти Європейського Союзу в рамках Програми Польща-Білорусь - Україна 2007-2013 становить біля 1 млн. євро, в тому числі будівельно-монтажні роботи та придбання обладнання польським партнером – Товаристом допомоги ім..Св. Брата Альберта. Передбачається новозбудований  хоспіс  обладнати медичним обладнанням та ввести в експлуатацію до кінця 2015 року.