У Виноградові обговорювали майбутній статус Центру Паліативної Допомоги

19.10.2015 13:38
 16 жовтня 2015 року в приміщенні адміністративного будинку Виноградівської районної ради пройшов круглий стіл на тему «Проблеми розвитку паліативної допомоги у Закарпатській області  та шляхи їх вирішення».  У дискусійному засіданні взяли участь заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА І. Гуштан, голова Виноградівської районної ради О. Любімов, начальник фінансового управління Виноградівської РДА В. Варга, голова  Благодійної організації «СОС» В. Шевчук, директор Хустського районного територіального центру  В. Липчей, онколог Іршавської районної лікарні З. Феннич, керівник виїзної консультативної служби Виноградівської районної лікарні Н. Іляш, онколог Виноградівської районної лікарні Л. Лозицька, спеціаліст відділу охорони здоров’я Виноградівської РДА І.Копінцу.
Зі вступним словом виступив голова благодійної організації Володимир Шевчук, який презентував інформацію про стан розвитку паліативної допомоги у Закарпатській області, від перших кроків становлення до будівництва сучасного паліативного Центру на основі кращих міжнародних практик. «Однак крім досягнень, маємо ряд проблем, що пов’язані з будівництвом такого інноваційного медичного закладу як хоспіс, а саме:
- до фінансування додаткових будівельних робіт;
- придбання медичного обладнання;
- реєстрація юридичної особи Регіонального Центру Паліативної Допомоги;
-утримання закладу.
Не зважаючи на це, ми повинні виконати покладені на нас зобов’язання – не тільки добудувати, але й забезпечити роботу закладу», - зазначив під час виступу керівник організації. Під час промови ведучим заходу запропоновано на обговорення статус майбутнього хоспісного закладу. «Важливим є не тільки юридичний статус закладу, але й процес освоєння коштів на придбання медичного обладнання для його облаштування до створення юридичної особи»,- зазначив голова Виноградівської районної ради О. Любімов. «Одночасно наперед важливо знати якого підпорядкування буде хоспісний заклад та за рахунок яких коштів передбачається його утримання», - зазначила начальник фінансового управління Виноградівської РДА В. Варга. Заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА І. Гуштан висловив думку про те, що з медичної субвенції не є можливим придбання медичного обладнання та завершення будівництва закладу, оскільки документом не передбачено капітальні видатки. Одночасно заклад не може бути обласного підпорядкування, оскільки розмір кошти бюджету є обмеженими. Заступник керівника обласного управління охорони здоров’я  надав рекомендацію щодо ресурсного об’єднання трьох громад для майбутнього забезпечення утримання хоспісу, тобто заснування районного комунального закладу та забезпечення його утримання за рахунок місцевих бюджетів Виноградівського, Хустського, Іршавського районів та додаткових джерел фінансування. «В даній ситуації можна порадити підготувати клопотання щодо прийняття відповідної Постанови Кабінету Міністрів України про виділення цільових коштів на фінансування хоспісу, подібно до геріатричних центрів», - зауважив заступник начальника управління охорони здоров’я І.Гуштан. «Цього року ми не встигнемо передбачити кошти у місцевому бюджеті, але це не заважає нам ініціювати зустріч з головами громад трьох районів та в разі їх зацікавленості винести на розгляд сесії: Виноградівської районної ради про створення районного комунального закладу охорони здоров’я, Іршавської та Хустської районних рад - рішення про міжбюджетний трансфер», -  зазначив І. Гуштан. Окрім того, колегіально прийшли до висновку, що слід клопотати не тільки до Міністерства охорони здоров’я України, але й Міністерства соціальної політики України, адже паліативна допомога носить комплексний характер, це не тільки медична допомога, але й соціальна та духовна опіка. «Починати з чогось треба, в бюджеті 2016 року ми можливо не встигнемо передбачити повноцінне функціонування хоспісного закладу, але спільними зусиллями у пошуку фінансових  ресурсів у наступному вже 2017 році штат закладу може бути затверджено та забезпечено його функціонування в повному обсязі, і нікому ми його не віддамо, адже ми його так важко будували, можна сказати виступаємо першопрохідцями не тільки в області, але й в Україні у такий важкий кризовий період», - підсумувала начальник фінуправління Виноградівської РДА В. Варга.
      На завершення обговорення питань  круглого столу офіс-менеджер БО «Спільне об’єднання соціуму» Т.Савко , інформувала про розширення спектру  послуг Центру паліативної допомоги у м.Виноградів, а саме надання допомоги дітям -  "Переважна кількість дітей , які мають невиліковні захворювання, знаходяться вдома, під наглядом батьків, усі вони стикаються з проблемою – відсутності надання кваліфікованої паліативної допомоги: консультації по догляду, медичної  допомоги, соціальної та духовної підтримки. Тому в структурі закладу передбачено додаткові дитячі палати на мансардному поверсі, що дозволить вирішити питання  відсутності надання паліативної допомоги пацієнтам молодшої вікової категорії (від 0 до 17 років) ».