Виноградівський Центр позашкільної роботидолучився до Благодійної акції 2015

02.10.2015 14:21

                                                               

Початок жовтня майже чи не щороку починаючи  з далекого  2010 року на Виноградівщині присвячується проведенню заходів до Всесвітнього дня паліативної допомоги.

Поточний 2015 рік не є винятком такої низки подій.

В період з 29 вересня до 1 жовтня Центром позашкільної роботи Виноградівського району  проводиться  серія майстер класів по виготовленню сувенірної продукції для благодійної виставки-продажу, яка відбудеться 13 жовтня 2015 р. в рамках впровадження проекту «Мобілізація ресурсу громади Виноградівщини в кризовий період для надання паліативної допомоги» що виконується Благодійною організацією «СОС» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Участь у майстер- класах взяли директор ВРЦПР Кудрон Е.В. та  керівники гуртків : Тесличко Н.О, Мілітіна О.В., Микулінцева Л.І., Васіліна О.В., Галас Д.І., Шпак Л.М.

Витратні матеріали для виробів придбано за кошти МФ «Відродження», а педагоги – майстрині пожертвували свій особистий час на виготовлення сувенірів.

Тематикою майстер-класів обрано техніку канзаші як вид декоративно-прикладного мистецтва для виготовлення художніх виробів. Особливістю даної техніки є  поєднання  мистецва, майстерності та традицій у ручному виготовленні продукції.

Україна здавна славиться своїми майстрами, а серед них ті, котрі присвятили себе мистецтву народної вишивки, художнього в’язання, плетіння бісером, вишивання стрічкою та інше. З давніх-давен вузькі смужки тканини застосовувалися в повсякденному житті та господарській діяльності людей. Вже в Стародавній Греції жінки вплітали у волосся смужки тканин, щоб «освіжити» свій образ. За допомогою простої голки і стрічок створювалися справжні шедеври. Тепер вони красуються в музейних вітринах по всьому світу – від Лондона до Преторії.

      На сьогоднішній день однією з актуальних технік є канзаші.Kanzashi (канзаші, кандзасі) – це прикраси для волосся, які використовувалися і використовуються у традиційних японських, а також китайських зачісках.

       Є різні види Kanzashi, один з них Hanakanzashi – прикраси із малесенькими шовковими квітами, метеликами, звисаючими квітами. Такі квіточки складаються із малесеньких квадратиків шовку, а техніка виконання називається tsumami (складання). Із одного квадратика при складанні виходить одна пелюсточка, пелюсточок у квітці може бути, як декілька, так і дуже багато.

      У сучасному світі вони знайшли місце в сучасному гардеробі та стали улюбленцями багатьох українських дівчат. Саме таким виробам присвячено майстер - класи, а виготовлена продукція видається напрочуд душевною. Впродовж майстер - класу обговорювалася тематика паліативної допомоги, а майстринь  надихало, те, що кошти, отримані з виставки-продажу виготовленої ними сувенірної продукції підтримають невиліковно хворих людей.

Незабаром пройде виставка-продаж і ми сподіваємося, що купуючи вироби кожен з нас задумається над тим, заради якої мети організовано такі заходи та вкладаючи маленький особистий внесок він робить посильний вклад у  велику благодійну справу.